banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 15:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Svinjska mast
PostPoslato: 29 Jan 2010, 09:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
Od davnina poznata činjenica je kako svinjska mast ima određena antibiotička svojstva. U ranijem dobu, kada medicina i medicinski nauk nisu bili dovoljno razvijeni, svinjska mast je korištena u sanaciji teških rana, ratnih povreda, raznih opekotina i herpesa. Današnjim, savremenim istraživanjima, saznanjima svinjskoj masti se dodaje jedan novi sasvim drugačiji epitet. Naučnici sa nekoliko evropskih i američkih univerziteta su utvrdili da stanovnici kube svoju dugu životnu dob, prosjek starosti iznad osamdeset i devet godina, duguju upravo ovoj namirnici. Svinjska mast na čovjekov organizam djeluje regenerativno i pored antibiotičkih svojstava ima i ona antitoksikološka koja pomažu u prečišćavanji krvotoka, kao i usporavanju starenja samog sistema ćelija u organizmu. Pored ovoga nije utvrđen ni jedan negativan efekt kod korištenja ovog, danas se usuđujemo reći, elkisira mladosti.

Vrh

Tema posta: Re: Svinjska mast
PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Jan 2010, 11:12
U narodu su mnogo poznati prirodni lijekovi na bazi svinjske masti ....ja nisam naisla ni na jedan negativan efekat. u prirodi je sve samo treba naci nacina kako.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
catmandoo je napisao:
Od davnina poznata činjenica je kako svinjska mast ima određena antibiotička svojstva. U ranijem dobu, kada medicina i medicinski nauk nisu bili dovoljno razvijeni, svinjska mast je korištena u sanaciji teških rana, ratnih povreda, raznih opekotina i herpesa. Današnjim, savremenim istraživanjima, saznanjima svinjskoj masti se dodaje jedan novi sasvim drugačiji epitet. Naučnici sa nekoliko evropskih i američkih univerziteta su utvrdili da stanovnici kube svoju dugu životnu dob, prosjek starosti iznad osamdeset i devet godina, duguju upravo ovoj namirnici. Svinjska mast na čovjekov organizam djeluje regenerativno i pored antibiotičkih svojstava ima i ona antitoksikološka koja pomažu u prečišćavanji krvotoka, kao i usporavanju starenja samog sistema ćelija u organizmu. Pored ovoga nije utvrđen ni jedan negativan efekt kod korištenja ovog, danas se usuđujemo reći, elkisira mladosti.

catmandoo.... :confused1: ....ti bas kontra sviju!!! samo tako...nemaju pojma ovi naucnici i doktori, sta oni znaju! ma sve ljeci, j...s maslinovo ulje sta je svinjska mast! :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:27 
Da...svinjska mast je super ukoliko zelish infarkt...

Citiraj:
Naučnici sa nekoliko evropskih i američkih univerziteta su utvrdili da stanovnici kube svoju dugu životnu dob, prosjek starosti iznad osamdeset i devet godina, duguju upravo ovoj namirnici.

Cek, cek, pa sta rade sa njom, mazu se ili jedu, mislim ko koga je*e, ako neko tuche svinjsku mast to su Srbi, a drugi smo u Evropi po srchanim oboljenjima??

I daj izvor kad navedesh onako nesto...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ma nidje veze tns...ma to su izmisljeni naucnici i price de pusti kraju...izmisljeno da se mi mozemo ovdje malo prepucavati!
nego ako stvarno zive u kubi toliko to je sigurno od ne strasnog zivota, klime, ribe (znaci omega 3) i to sto ne radi nista citav svoj zivot a mi ko navijeni i puni problema i jos pored toga dodas slave,bozice i sve ranjenike koje trpamo u sebe, dobro je sto nismo prvi u svijetu sto se tice masnoce u krvi!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Maslinovo ulje je otrov, a svinjska mast lijek? :D

Ok, slažem se da se svinjska mast često koristi i koristila u razne svrhe pravljenja melema i sl. ali u ishrani prekomjerno konzumiranje nije preporučljivo.

Spoiler:
Šta je slijedeća tema? Blagodeti i nuspojave ovčijeg loja? :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Znaci stvarno, treba da nemas ni trunke privatnog zivota da bi imao zelje i volje smisljati ovako glupe teme sa jos glupljim tekstovima.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Maslinovo ulje je otrov, a svinjska mast lijek? :D

Šta je slijedeća tema? Blagodeti i nuspojave ovčijeg loja?
:D

blackrose je napisao:
Znaci stvarno, treba da nemas ni trunke privatnog zivota da bi imao zelje i volje smisljati ovako glupe teme sa jos glupljim tekstovima.

:lol: :lol: :lol: ...dobro ste rekle!! :thumbright:

tako da eto catmandoo...postedi nas pliz!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Bezveze je sto ste odmah skocili na covjeka, kao da je bog zna sta lose rekao, a nije bio daleko od istine. Svinjska mast ima pozitivnih osobina, koristila se (i koristi) za prevenciju gripe, u kombinaciji sa bijelim lukom, valjda dobro utice na respiratorni sistem. Oboljelim od tuberkuloze se preporucivala konzumacija slanine.

Ono sto je bitno, o cemu sam vec pisao na nekoj temi je, kako, koliko, u kojim uslovima, u kombinaciji sa cim konzumirati svinjsku mast. Naravno da velike kolicine nisu preporucljive, kao, uostalom ni bilo cega. Jedan od glavnih razloga sto je svinjska mast anatemisana u savremenom drustvu je sto mast ima veliki energetski potencijal, dakle njena konzumacija zahtijeva veliku potrosnju energije, odnosno ekvivalentnu fizicku aktivnost. A mi (i mahom cijeli razvijeni svijet) te aktivnosti nemamo ni u priblizno dovoljnoj mjeri. Naravno da u tim uslovima nastaju problemi (sa gojaznoscu, i oboljenjima).

Sto se tice tog istrazivanja, i matorih Kubanaca, jedan od razloga bi mogao biti, sto pored svinjske masti konzumiraju maslinovo ulje (ali kvalitetno, koje sami prave, vecina ovog sto se kod nas prodaje nije narocitog kvaliteta) i ribu (opet, direktno iz mora, dakle prirodno hranjenu) sto im omogucuje unos omega 3 masnih kiselina koje smanjuju negativan holesterol. Tako da ovo nije nimalo nevjerovatno, ako se zna koliko cega unijeti. A sto se samog istrazivanja tice, ni jednom nije u potpunosti vjerovati: prije nekoliko mjeseci sam na nekom portalu o ishrani naisao na dva clanka o jajima, skoro da su bili jedan do drugog; jedan je govorio da jaja ne treba jesti vise od jednom sedmicno, ako se bas mora, dok je drugi govorio da su dva jajeta dnevno preporucljiva doza. Oba bazirana na istrazivanjima.

E sad, izrazi tipa "eliksir mladosti", "nema negativnih posljedica", to mi je vec pretjerivanje. Nisam nikad pristalica da nesto "preko noci" postaje bajno i sjajno. Medjutim, imamo i cinjenicu da se niko ne buni protiv upotrebe suncokretovog ulja (mislim na ovo koje mozemo kupiti u prodavnicama, koje qrcu ne valja), a svi skacu na pomen masti. Licno, ako vec moram da przim hranu, i ako vec moram da "podmazem" necim, koristim svinjsku mast (vrlo malo), s obzirom da maslinovo ulje nije preporucljivo u ove svrhe. U odredjenim kolicinam jedem i slaninu, ali pretezno zimi, i uglavnom onim danima kad imam treninge, kako bih utrosio dobar dio energije.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 20:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Све треба конзумирати али нормално умјерено, ја на примјер не једем сланину и масну храну али понекад спремам јела на масти али то је неких 10-15 г и вјерујем да није штетно, а можда се у том тексту ради о некој сорти као што је мангулица.

Poslednji put menjao Rikas dana 29 Jan 2010, 20:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 20:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2010, 18:40
Ne znam koliko je hranljivo i sl. ali definitivno je sve ukusnije na masti :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
:oops: nije mi dobro, moram ugasiti lap. procitao sam umjesto "svinjska mast" - sanski most :confused4:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
manitu uci da svira je napisao:
:oops: nije mi dobro, moram ugasiti lap. procitao sam umjesto "svinjska mast" - sanski most :confused4:

to ti je zato sto se meni rugas da mi se navuk'o mrak na oci.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2010, 17:14
Ja mazem svinjsku mast na stomak i prekrijem toplim oblogom kada se prehladim pa osjetim ona blaga "probadanja" (zene znaju)-vjerujte to pomaze vise od bilo kakve hemije!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:03 
Ja kad se preladim stara mi na tabane navuce carape umocene u jabukovo sirce, toliko smrdi da se pravim zdrav da ne mora vise stavljati...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Kako te lokalne obloga naprave samo kontra problem. Al' aj' ti to objasni čo'eku seljaku :)

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pogotovo kad stave mast na prsa a imaju temperaturu... i preko toga stave novinu... izbockanu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:11 
Ne bi se niko sjetio da pojaca vitamine?? :)

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
tensSa je napisao:
Ja kad se preladim stara mi na tabane navuce carape umocene u jabukovo sirce, toliko smrdi da se pravim zdrav da ne mora vise stavljati...

hahahhhahaa i ja sam ovo isto radio kad sam bio mladji....cim vidim da stara nosi carape one debele namocene mene sve proslo ko nov....cak sam htio i u skolu da idem samo da to ne stavljam na noge :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 11:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije to ništa, meni su jednom stavili med i ren na tabane da skinem temperaturu???
Iako sam se drala i urlala i gnjeckala po kući s renom na tabanima nisu mi dali da to skinem i temperatura je pala, da li od rena ili od urlanja, nemam pojma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]