Bezveze je sto ste odmah skocili na covjeka, kao da je bog zna sta lose rekao, a nije bio daleko od istine. Svinjska mast ima pozitivnih osobina, koristila se (i koristi) za prevenciju gripe, u kombinaciji sa bijelim lukom, valjda dobro utice na respiratorni sistem. Oboljelim od tuberkuloze se preporucivala konzumacija slanine.
Ono sto je bitno, o cemu sam vec pisao na nekoj temi je, kako, koliko, u kojim uslovima, u kombinaciji sa cim konzumirati svinjsku mast. Naravno da velike kolicine nisu preporucljive, kao, uostalom ni bilo cega. Jedan od glavnih razloga sto je svinjska mast anatemisana u savremenom drustvu je sto mast ima veliki energetski potencijal, dakle njena konzumacija zahtijeva veliku potrosnju energije, odnosno ekvivalentnu fizicku aktivnost. A mi (i mahom cijeli razvijeni svijet) te aktivnosti nemamo ni u priblizno dovoljnoj mjeri. Naravno da u tim uslovima nastaju problemi (sa gojaznoscu, i oboljenjima).
Sto se tice tog istrazivanja, i matorih Kubanaca, jedan od razloga bi mogao biti, sto pored svinjske masti konzumiraju maslinovo ulje (ali kvalitetno, koje sami prave, vecina ovog sto se kod nas prodaje nije narocitog kvaliteta) i ribu (opet, direktno iz mora, dakle prirodno hranjenu) sto im omogucuje unos omega 3 masnih kiselina koje smanjuju negativan holesterol. Tako da ovo nije nimalo nevjerovatno, ako se zna koliko cega unijeti. A sto se samog istrazivanja tice, ni jednom nije u potpunosti vjerovati: prije nekoliko mjeseci sam na nekom portalu o ishrani naisao na dva clanka o jajima, skoro da su bili jedan do drugog; jedan je govorio da jaja ne treba jesti vise od jednom sedmicno, ako se bas mora, dok je drugi govorio da su dva jajeta dnevno preporucljiva doza. Oba bazirana na istrazivanjima.
E sad, izrazi tipa "eliksir mladosti", "nema negativnih posljedica", to mi je vec pretjerivanje. Nisam nikad pristalica da nesto "preko noci" postaje bajno i sjajno. Medjutim, imamo i cinjenicu da se niko ne buni protiv upotrebe suncokretovog ulja (mislim na ovo koje mozemo kupiti u prodavnicama, koje qrcu ne valja), a svi skacu na pomen masti. Licno, ako vec moram da przim hranu, i ako vec moram da "podmazem" necim, koristim svinjsku mast (vrlo malo), s obzirom da maslinovo ulje nije preporucljivo u ove svrhe. U odredjenim kolicinam jedem i slaninu, ali pretezno zimi, i uglavnom onim danima kad imam treninge, kako bih utrosio dobar dio energije.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|