Schwabo je napisao:
Citiraj:
A da pomisliš na zaradu i isplativost filma, na činjenicu da za jednu sedmicu prikazivanja može da se zaradi i do 90 miliona dolara?
A ko ce inkasirati takvu zaradu (cifra je vrlo nerealna, po mom skromnom misljenju)? Posto drzava nece, to je sigurno.. Bar ja nisam cuo ni za jednu drzavu koja snima filmove i time puni budzet.
Pomoc koju bi drzava dala je nepovratna. To je grant, nije kredit.
Sve smo to vec vidjeli na BLIFF-u i jos nebrojeno mnogo primjera.
Sve se može urediti ugovorima to je najmanji problem, ako uzmeš prvoklasne glumce i uradiš dobar marketing, daš odredjeni procenat Holivudskoj mafiji, ne vidim razlog zašto bi propao projekat ili zašto to ne bi bio jedan od načina zarade,na kraju krajeva neka povrati uložene pare i zaradi 1 marku na kraju to je uspjeh, niko nije na gubitku, mada su zarade na svim filmskim projektima 2-3 puta veće od uloženog. Zašto misliš da država mora isključivo zaradjivati na porezima i privredi, izvozu i uvozu, ja mislim da se može i zaradjivati i ovaj način, ako su ljudi iskreni i budu radili za interese naroda i države a svoje interese ostave po strani onda je tu uspjeh zagarantovan! Bliff je propao upravo iz ovog razloga, dotična gospodja nije napravila strategiju održivosti projekta, samo zato što je gledala kako da strpa sebi i svojima novac u džep, ona je uspjela uništiti, a grad koji ima filmski festival je visoko kotiran na kulturnoj mapi!
A kada smo kod zarade, može se zaradjivati i kupovinom atraktivnih nekretnina u inostranstvu i rentanjem istih. Naši političari jako dobro znaju poslovati kada su u pitanju njihove privatne firme a kada treba da se uradi za narod onda se potpisuju ugovori koji su pogubni po nas (sjetite se ČEZ, VITOL) i niko se krivično ne tereti zbog lošeg poslovanja i gubitka od xx miliona maraka!