banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 15:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: EARTHLINGS
PostPoslato: 23 Jun 2007, 01:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Eh... dragi moji forumasi...

Upravo provedoh sat i po gledajuci ovaj film.
Ako je neko od vas zainteresovan (a neodgovornost i sramota je da nije) da sazna kakav je opsti odnos covjeka prema prirodi, covjeka prema svemu onome sto nije on sam, neka pogleda ovo. Promjena na bolje ce se morati dogoditi, nemoguce je ostati ravnodusan i ne izvuci pouku. Probajte da pri gledanju odete malo dalje od gadjenja na brutalne scene klanja i sazaljenja na zivotinje, pokusavajte da ostanete koliko toliko neutralni i sagledajte onu opstu sliku da bi naucili nesto iz ovog svega.

Evo kao mamac: Moby je pravio muziku, a tekst je citao onaj iz gladijatora sto glumi cara. (ne onaj matori nego njegov sin, onaj zli sa oziljkom na usni) :wink:

Bice ovo sat i po vrlo dobro utrosenog vremena.

klick...>>>EARTHLINGS<<<

ps. nayo ti popij par bensedina ako vec moras da gledas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
milijuni ubijenih
zivih bica nevinih
laz sa TV-reklama
iza osmijeha skriva se smrt
institucija masovnih klanja
presuceno odobrena od gotovo svih

vec godinama u ova cetiri zida
samo tracak svjetlosti kroz prozor
osjecam, dolazi taj cas
Urlici, krikovi, krv
ne mogu vise...
glavom kroz zid... VAN!

Sjecam se livada rosnih
boje, mirisa, zvuka
topline sunca, kapljica kise
nema nicega vise...

Urlici, krikovi, krv
smrad crijeva i oderanih koza
crvene lokve na podu
pod grlo mi stavljaju ostricu noza

Moram pobjeci odavde
zelim opet vidjeti sunce
omirisati zoru
i spokojno docekati novi dan
moram otici odavde... VAN! VAN!

Razlog Za - Dosta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 13:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Jedan od najuznemirujucih dokumentarnih filmova kojeg sam gledao u posljednje vrijeme. Na neke scene mi se plakalo, a onoliko necovjecnosti nisam ni zamisljao da postoji na jednom mjestu. Toliko patnje, nehumanosti i boli koja se nanosi neduznim zivotinjama. :(
Kakva ironija, human - the most inhuman living creature.
Ovaj video bi se trebao prikazati svuda, da ljudima bar malo osvjezi ovu svijest. Ali, kad ce se ovo prikazati na TV-u? Nikad. :-?
Ali, fino kaze citat na kraju "What comes around goes around", sto se vec i moze vidjeti. Uzvratice nam priroda, kad-tad.
Evo jedan zanimljiv komentar sa sajta:
Komentar sa video.google.com je napisao:
I ask you to pose this question to yourself: “What do I do to make a difference?” No need to answer here… answer it for yourself and act upon on that answer.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jeste li gledali spot Michaela Jacksona za njegovu dosta upečatljivu pjesmu "Earth Song"? Na stranu što je sam autor ovakav i onakav ta pjesma (tekst) i spot su više nego odlični, i koliko vidim po ovim komentarima (još nisam pogledao ovaj dokumentarac) u istom su duhu sa ovim filmom.

Ja inače ne volim muzičke spotove ali ovaj je dosta dobar i u velikom skladu sa pjesmom, stroga preporuka za pogledati, uz praćenje teksta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mene recimo nije patnja najvise uznemirila, nego covjekova bezobzirnost. Ja sam sebi cudno zvucim kad ovako nesto pisem, ali stvarno je tako.
Svi mi jedemo meso i vjerovatno ce se uvijek i jesti... u prirodi je smrt na sve strane, zivotinje se ubijaju medjusobno, biljke se ubijaju...dakle potpuno normalna stvar. Ali na onaj nacin ubijati, ono cak ne lici na ubijanje, ono vise lici na stolariju. Kad sam vidio da kravi koja jos uvijek trepce ziva sijeku glavu, sa sve osmijehom, nakon sto su joj presjekli grkljan iskrvarili i oderali doslo mi je da razbijem monitor. Al ne moze se osudjivati svaki pojedinac od onih "mesara". Ne moze se ni na koga ustvari uperiti prst. Svi smo kolektivno krivi jer to propustamo, ne brinemo se o tome. Ono jeste kolektivna odgovornost koliko god da neko mislio "sta me briga, ja volim zivotinje, ne jedem meso, ne nosim kozne stvari". To nije dovoljno.
I nastranu bol koji zivotinje podnose, to je posebna prica, ovde je mene najvise zdrmala ta jebena "boli me briga" atmosfera. Ono je najprostije receno nakazenje... sakacenje i mucenje prirode. A bez razloga...
Ubijanje radi zabave!? pobogu...

Eno spota o kom Vader prica...
http://www.youtube.com/watch?v=Rch7ey-v7ks
odlicno...

Primjetite sta u gornjem desnom uglu pise... Ne pise ni "40 najboljih" ni "40 najljepsih" spotova nego pise "40 najskupljih" spotova. zar je to bitno jebote zivot... "Uaaau vidi od ovog spota se moglo nahraniti 500 ljudi, a od onog 650... ma vidis ti to ccc..." u kurac, ajmo bombardovati MTV, oni su krivi za sve... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 14:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Mene recimo nije patnja najvise uznemirila, nego covjekova bezobzirnost.

I mene je to najvise uznemirilo, ta "slast" pojedinaca i vecine dok ubijaju zivotinje, odnosno nesvjesnost (ili potisnuta svjesnost) o njima kao zivim bicima. Da, i ja razumijem taj 'zakon prirode', u kojem jaci jede slabijega, da bi prezivio, ali mi je ovdje okrutno i nejasno kako mogu da skacu po zivim pilicima i jos se smiju dok to rade, da stavljaju one "sprave" na bikove da bi uzivali u rodeu, da muce i pucaju na slonove da bi ih zabavili u cirkusu, da drze i muce u kavezima nevinu mladuncad zivotinja, da se izivljavaju nad zivotinjama da bi im "utjerali strah u kosti", kako bi ih ovi morali slusati, da bacaju psa zajedno sa smecem u kamion, gdje ga potom prikljesti onaj metalni dio i sl.
Toliko nehumanosti da je to nezamislivo. :(
Dobar je i ovaj video M. Jacksona, samo sto ni njega nisam nikako uspio uhvatiti na TV-u, jer i nije bas tip propagandno-zatupljujuceg-programa-za-sire-narodne-mase. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Koliki je fajl, Biče?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 15:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

700MB.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 16:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Može u avi formatui da se skine, ne mora da se gleda u streamu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Niko se ne bi osvrnuo na to da jadne zivotinje citav zivot provedu u boksu koji je taman toliki da stalno stoje/leze i na zadnjem dijelu seru a na prednjem jedu hranu?
Niko se ne bi osvrnuo na cinjenicu da ni jedna od tih zivotinja nije vidjela polja, prirodu, nije se imala priliku druziti i pariti sa pripadnicima svoje vrste, osjetiti radost roditeljstva, ispunjavati svoju biolosku zadacu na zemlji (ulogu u ekosistemu i reprodukovati se)? Ubijanje je samo kruna zvjerstva, moze se slobodno reci, oslobadjanje od muka zivota u masovnim tovilistima.
Jedna gadna cinjenica: ako prase cija rasa ima jako dobar prirast (porast mesne mase) tretirate dodatnim koncentratima, steroditima i antibioticima, zivotnja toliko dobije na misicnog i masnog tkiva u roku od sest mjeseci, da se kosti ne stignu razviti i pucaju pod tezinom. Takve zivotinje sa otvorenim prelolmima cesto pozive jos par dana do svog klanja, bez ikakve veterinarske pomoci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da krajnji cin ubistva dodje stvarno kao najbolji dio zivota...
Hoce li jos iko pogledati ono?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
pokvariste mi vece :-? :cry:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 19:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Ja pogledah sinoć...

I ne znam šta bih rekao!
Da je film dobro urađen - jeste!
Da 100% prikazuje realno stanje - ne prikazuje! (bar ja tako mislim - jer prikazuje samo jednu stranu priče)

Neki kadrovi su zaista stravični. Monstruozni.

Neke stvari koje ljudi čine su zaista za osuditi! Cirkuske životinje su mi uvijek izgledale jadno i tužno i nikad nisam razumio kako neko u tome uživa!

S druge strane... neke stvari su neminovne! Ljudi moraju jesti, a lanac ishrane je više nego jasan! Da ne bude zabune, premlaćivanje životinje pred klanje je čin idiota, ali da ta životinja na kraju mora da umre - mora!

Nikako ne mogu prestati da se pitam - šta je zapravo poruka cijele priče?!?

Čovječanstvo definitivno ide u propast, ali mislim da je ovdje prikazan samo dio gadosti koje ljudi čine...
Izvinite, ali meni je mnogo strašnije saznanje o tome šta su ljudi u stanju uraditi ljudima!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 20:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poenta price je ta da se malo osvijestis, da vidis sta se sve desava i na koji nacin se ophodi s prirodom. Dokle je covjek dosao kad one stvari radi, i na onaj nacin. To sto smo na vrhu lanca ishrane nista ne opravdava. Sve ono moze i drugacije ili uopste i ne mora.

I upravo prikazuje realno stanje, ne znam sta ti je nerealno u onome. Nema montaze, nema nicega... samo onako kako jeste. "Ma dobro, al nije to bas tako..." - Jeste tako je.

Da, onako isto se ljudi i prema drugim ljudima ponasaju, mislio sam i tu temu da otvorim, al nema potrebe sve to u ovo ovde spada. Mada ne znam sta je tu strasnije od ovoga. Isti kurac. Sve vise kontam kako je covjek ustvari kolektivno extremno glup. Dzaba sva nauka kad smo za pedeset godina uspjeli zagaditi vise planete nego u 5000 godina prije toga. I sto je najgore, situacija slabo da se popravlja... Ne vidi se krupniji plan, svi samo svoje dupe gledaju ne videci da nece ni imati dupeta ako tako nastave. I onda ona: "Nece, mene, ja cu umrijeti dok se to desi" pusi kurcic svoj maleni, oce moja djeca biti ziva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hem, Tiki, da zivotinja mora da umre - NE MORA! Jedna krava/vo/svinja, dok dadnu 1 kg mesa pojedu na desetine kilograma zitarica koje su mogli iskoristiti ljudi u svojoj ishrani, i dobiti vise proteina, kalorija i masti nego iz tog kilograma mesa. Usput, meso ne sadrzi vitamina i minerale, a kroz zitarice bi i to dobili, tako, da mora umrijeti NE MORA!
Meni je odvratno da ljudi osude jedno bice da od pocetka svog postojanja bude ZAROBLJENIK, dakle, skuceno u cetiri resetke ili zida, da svu njegovu egzistenciju svedu na jedi/spavaj i da ga ubiju kada dosegne dovoljnu masu. Lov u prirodi je nesto sasvim drugo, a i on je bio covjek vise usputan nego neophodan, kako pokazuju novija antropoloska saznanja.

Bik
Ono sto je jako bitno jeste to da mesna industrija i te kako zagadjuje okolinu! Za potrebe tovne stoke u Evropi odlazi ogroman postotak pitke vode (pominje se i do 50 posto)! Iz klanica oteche na tone nitrata i fosfata u razne Evropske rijeke, a mnogi od njih su jako tesko razlozivi i stetni po okolinu. Unistavamo bitan resurs - pitku vodu, zbog neceg sto nam objektivno ne treba. Gadan posao!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da i to zagadjenje o kom pricas je u filmu prikazano.
I eto, pored sve te tehnologije i znanja ljudi i dalje jedu meso... do sad se moglo skontati nesto da je isto toliko ukusno i da ima sve sto ima meso a da nije meso. Tu tehnologija i ne treba ustvari, vec se sve to moze naci u biljkama, ali eto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rakun, nemoj da kakiš!!!

Sve prikazano na filmu se dešava unazad 50 godina, što se otprilike poklapa sa periodom "intenzivne brige za sve, svašta i svakoga"!!!

Dakle, dok smo egzistirali u skladu sa prirodnim zakonima sve je bilo OK!
Znalo se ko koga jede, ko koga jebe...
Sada, kada živimo po ekonomskim zakonima... maskiranim u formi humano-socijalno-moralne šarade - dešava se to što se dešava!!!

Ja sam kao klinac često znao zakasniti u školu jer sam gledao čuveni Angliin Opstanak i uvijek me je hvatala tuga, pa i bijes, što kamermani ne uzmu oružje i spase malu antilopu od zlog lava!
A onda sam vremenom shvatio da u prirodi postoje zakoni jači od čovjeka, životinje ili biljke...
Earthlings... svi mi živimo na ovoj predivnoj planeti, i svi u svojoj sebičnosti vidimo samo sebe, a nismo svjesni da postoji neko ili nešto van granice našeg poimanja... Neko ili nešto što će vjerovatno postojati kada nestane i nas i naše planete...

No, da se vratim na temu...

Vegetarijanske fore i fazone prosipaj nekom drugom! Jako mi je dobro poznata piramida ishrane i mogu reći da se trudim da je ispoštujem. U mojoj ishrani definitivno dominiraju žitarice i vlaknaste materije biljnog porijekla. Negdje u sredini su mlijeko i mliječni proizvodi, dok u najmanjoj mjeri konzumiram meso i mesne prerađevine! Ali ih konzumiram jer su mi neophodne! I tu dileme nema!
(5000 godina, koje neko pomenu, su ljudi jeli meso i tu nije bilo nikakvih dilema - kada su počele dileme počelo je i sranje!)
Na kraju krajeva, ti misliš da ćeš spasiti neku životinju ako ne jedeš meso! Druže, mesna industrija, kao dio globalne ekonomije će zaklati tu kravu i na kraju baciti šniclu koju ti nisi pojeo! Shvati to!
Ali se isto tako zapitaj, da li je neka djevojka u Kini umrla od iscrpljenosti radeći na rižinom polju, jer je odjednom porasla potražnja iste!

Drugo, neke životinje ne bi ni postojale da čovjek nije odlučio da postoje. Domaća svinja je domaća svinja i kao takva ne egzistira u prirodi!!! Čovjek je dogogodišnjom slekcijom stvorio sortu koja ima jednu jedinu funkciju - da umre da bi čovjek živio! (koliko kod to okrutno zvučalo)
Ili bismo možda sve te životinje sa farmi trebali da pustimo u prirodu?!? Gdje bi ionako umrle za nekoliko dana...

Možda sam ja glup i neprosvijećen... ali hoćete li mi odgovoriti na neka pitanja...

Šta biste vi uradili sa psima lutalicama koji napadaju djecu u Brčkom?!?

Šta biste vi uradili sa kobilom mog ujaka koja je prošle godine pala u jamu i polomila noge?!?

Kako biste vi njegovo stado odbranili od vukova?!?

Kako biste vi stvorili meso koje ljudi moraju jesti?!?

Da li biste vi umjesto majmuna ili psa otišli na prvi orbitalni let?!?

Da li zaista vjerujete da su sva medicinska istraživanja besmislena i da ni jedan jedini eksperiment nije pomogao čovjeku?!? (ili vam se možda više sviđaju metode dr Mengelea)

itd.

Na kraju ću još jednom ponoviti... zgrožen sam nekim scenama koje su prikazane u filmu. Volio bih više od svega kada bi postojao način da se ti ljudi kazne. (znajući kako ovaj svijet funkcioniše, možda će im tek na drugom svijetu suditi, ali i to je nešto)
Maltretiranje životinja u cirkusima i paradiranje u preskupim krznenim bundama kao dokaz materijalne moći mi je gnusno.
Ali isto tako tako sam siguran da film "goni" u pogrešnom smijeru! Nije problem što ljudi jedu meso! (to su radili milenijumima pa im ništa nije falilo) Problem je u tome što je nekolicina ljudi našla način da zaradi ogroman novac prodajući meso... Problem je u vladaocima koji su dozvolili stočarima upotrebu genetski modifikovane prehrane kako bi se ubrzao proces rasta mišićne mase. Uostalom, problem je u tome što više niko neće da jede bijelo (čitaj: masnoću i žile u mesu), pa se danas pola krmeta baca...
Da ne banalizujem više!
Ko je htio da shvati, shvatio je.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
MI smo najinteligentnija rasa na planeti i MI možemo da radimo šta hoćemo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki preshaltaj se, procitaj fino svih sedma stranica gdje imas dobre i argumentovane odgovore na sva pitanja koja si postavljao, necu da se ponavljam...
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=14169

Citiraj:
Sada, kada živimo po ekonomskim zakonima... maskiranim u formi humano-socijalno-moralne šarade - dešava se to što se dešava!!!

Citiraj:
dok u najmanjoj mjeri konzumiram meso i mesne prerađevine! Ali ih konzumiram jer su mi neophodne! I tu dileme nema!

Citiraj:
Da ne banalizujem više!

Da, shvatili smo da si jedan standardni balkanac kojem nema poente nista objasnjavati. Over and out.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Tiki preshaltaj se, procitaj fino svih sedma stranica gdje imas dobre i argumentovane odgovore na sva pitanja koja si postavljao, necu da se ponavljam...
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=14169

Citiraj:

Citiraj:
dok u najmanjoj mjeri konzumiram meso i mesne prerađevine! Ali ih konzumiram jer su mi neophodne! I tu dileme nema!

Citiraj:
Da ne banalizujem više!

Da, shvatili smo da si jedan standardni balkanac kojem nema poente nista objasnjavati. Over and out.

1. Na sedmoj strani linkovanog topica sam ti u tri riječi napisao šta mislim o tvojim "argumentima"!

2. Sve što smo vidjeli u filmu nije snimljeno na Balkanu, nego na naprednom Zapadu!!!

3. I bolje je da ćutiš jer si jedno povodljivo biće koje nema svoj stav ni o čemu nego ideš ko tele na klanje! Kad se spustiš na zemlju i odrasteš onda ćeš moći da pričaš o ozbiljnim temama.

4. Sad sam siguran da nisi shvatio poentu filma. Čovjek koji ne voli ljude teško da može voljeti životinje... U stvari... čovjek koji voli samo sebe, teško da može voljeti išta sem samog sebe!

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]